Skal vi ikke bare sige det, som det er: At købe nye høretelefoner er lidt af en jungle. Men bare roliglig her kan du få et overblik over, hvilke tanker du med fordel kan gøre dig hjemmefra. Du får fire simple trin, der hjælper dig fra løs idé til konkret overvejelse.

  1. Hvad skal de bruges til?

Formålet med dine høretelefoner er helt centralt. Skal du bruge dem til sport og træning, så rytmen er sat til næste løbetur? Eller er du en af de helt store musikelskere, som prioriterer den store musikoplevelse over alt andet – men dine omgivelser trænger alligevel til en pause indimellem?

Et sæt nye høretelefoner kan også bruges til spil- og filmelskere. For med det rette udstyr kan du skabe en endnu mere autentisk oplevelse lige foran din skærm derhjemme.

  1. Hvordan skal de sidde?

Der findes efterhånden en del typer af høretelefoner. Du kan derfor også være lidt foran og gøre dig tanker på det punkt, før du går i en butik. Det hænger nemlig også meget sammen med guidens første punkt.

En faktor, du skal tænke ind i dine overvejelser om type, er især støjdæmpning. Hvor meget lyd vil du lukke ind og ikke mindst, hvor meget vil du lukke dig selv ude af verden omkring dig?

De fire mest almindelige typer:

Behind neck: Sættes bag nakken: Roder ikke håret.

In ear: Sættes i ørene: Giver en særlig intens oplevelse.

On ear: Sættes på ørerne: Hviler på ydersiden af øret, så du undgår ’prop’-følelsen.

Over ear: Sættes over ørerne: Omslutter øret og lukker af for omverdenen.

  1. Ledning eller bluetooth?

Hvornår skal du bruge høretelefonerne? Det spørgsmål blev næsten stillet i trin 1, men her er det med en lidt anden vinkel. De fleste typer (obs. ikke modeller) af høretelefoner findes nemlig både med ledning eller med trådløs bluetooth-opkobling.

Hver har sin fordel, og der er i høj grad tale om en smagssag. Der er intet rigtigt eller forkert svar her, så tænk din hverdag igennem og forestil dig den med og uden ledning.

Uanset hvad du vælger, må du love mig at være opmærksom på betjeningsmulighederne. På de fleste modeller findes en form for fjernbetjening – enten på ledningen eller med knapper direkte på høretelefonen. Så behøver du fx ikke have mobiltelefonen op af lommen for at skifte sang, styre volumen eller besvare opkald.

  1. Vejledning

Nu du har gjort dig de forberedende overvejelser, og du klar til at se på nogle konkrete produkter.

Men er du stadig i tvivl? Så kan det være en rigtig god idé at besøge en fysisk butik med et fornuftigt udvalg og personale, som virkelig har sat sig ind i produkterne.

Eller er du bare helt afklaret, og kan du nærmest se dine nye høretelefonerne for dig? Så kunne du jo også bare klikke ind på en webshop og se på eksempelvis Bang & Olufsen høretelefoner. Jeg kan allerede nu røbe, at du nok skal finde noget, der imponerer og passer til dine behov.